Menu
Logo Qualident Tienen

Behandeling na afspraak

016/81 58 24

Elke werkdag van 9 tot 17u

Wachtdienst

090/33 99 69

Betalend centraal noodnr.
Tarief : 1,5 euro/min.

Volledige of gedeeltelijke prothese (losse prothese)

Kunststofprothese

Deze prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden (een partiële prothese) of bij het ontbreken van alle tanden (een volledige prothese). Ze worden van acryl (roze plastic) gemaakt.

Als u een aantal tanden kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan deze ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze verplaatsen.

Kunststofprothese

Frameprothese

Dit is een partiële prothese met een metalen basis (ook wel skeletprothese genoemd). Deze prothese heeft een beperkter volume, is fijner en zit stabieler vanwege de gegoten ankertjes die steunen op de nog aanwezige tanden. Daardoor is zulke prothese duurder dan een kunststofprothese.

Frameprothese

Overkappingsprothese

Een overkappingsprothese ( klikgebit) is een prothese die 'vastgeklikt' wordt op tandheelkundige implantaten die fungeren als nieuwe wortels. Op deze implantaten wordt een steeg of knopjes bevestigd waar de prothese op vast klikt. Dragers van een klikgebit hoeven hun prothese niet meer te plakken, ervaren minder irritatie en kunnen weer genieten van eten dat ze voordien met hun prothese niet konden nuttigen.

Overkappingsprothese

Flexibele prothese

Patiënten die een prothese met metalen klammers hebben, zeggen vaak dat ze zich bij het lachen, praten en tijdens het eten zo bewust zijn dat ze een prothese dragen. Met de flexibele prothese is dit verleden tijd. Deze prothese wordt vervaardigd van flexibele kunststof (nylon), is metaalvrij, onbreekbaar en zorgt voor een natuurlijke doorschijning van het tandvlees. Door deze flexibiliteit is deze prothese ideaal voor patiënten die overwegen een gegoten metalen frame te nemen en geen metalen ankers in hun mond willen laten zien. Tevens is dit dé oplossing voor patiënten die allergisch en/of gevoelig zijn voor monomeren (in een gewone “harde” kunststofprothese). De houvast van de flexibele kunststof prothese ontstaat doordat de flexibele kunststof om bestaande tanden en kiezen loopt en zo de prothese meer retentie geeft. Deze is dus alleen te gebruiken in combinatie met uw eigen (gedeeltelijk) nog aanwezige tanden. Spijtig genoeg is deze prothese in een later tijdstip niet uit te breiden naar meerdere elementen. Er moet dan een compleet nieuwe prothese vervaardigd worden.

Flexibele prothese

Tips om een prothese proper te houden

  • Reinig de prothese dagelijks 2x, ’s ochtends en ’s avonds.
  • Voor het reinigen van uw prothese kunt u gebruik maken van gewone handzeep en een (prothese)borstel. Het is van belang dat u de prothese afspoelt voordat u hem terug in de mond plaatst. Gebruik geen tandpasta, want dit is te schurend voor uw prothese waardoor de glans van uw tanden verdwijnt.
  • Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als u hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese beschadigd wordt.
  • Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel
  • Heeft u uw prothese niet in uw mond (bijvoorbeeld ’s nachts) bewaar hem dan droog

Wennen aan een prothese

Een prothese zal anders aanvoelen dan uw eigen tanden en het duurt even voordat u eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat u de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met uw tandarts om de problemen te verhelpen. Zo kunnen wij duidelijk zien waar het drukplekje aanwezig is. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in uw mond. Daarna is het toch aan te raden om de prothese ’s nachts uit te doen zodat het tandvlees tijdens de nacht kan “ademen”.